معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه استفاده از تکنولوژی سبب تحقق عدالت در سلامت میشود، گفت: به کارگیری تکنولوژی در حوزه سلامت میتواند سبب دسترسی افراد که در دورترین نقاط کشور حضور دارند به پزشکان پایتخت نشین شود.
به گزارش گزارشگر آی تی، دکتر علیرضا رئیسی در همایش «چالشها و راهکارهای مدیریت بیمارـ محور دیابت در ایران» که صبح امروز پنجشنبه ۲۴ آبان که توسط انجمن دیابت گابریک برگزار شد، اظهار کرد: بیماریهای واگیردار در دوران پاندمی کرونا در کانون توجه قرار گرفتند. بررسیها بیانگر این است که اغلب افرادی که به دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند به بیماریهای غیرواگیر مانند بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت و فشار خون مبتلا بودند.
وی با بیان اینکه مطالعه «استپس» درباره میزان بروز دیابت در کشور انجام شده، تصریح کرد: مطالعه استپس طی ۳ سال گذشته در کشور متوقف شده اما درنظر داریم که این مطالعه را برای بار دیگر در کشور اجرا کنیم. نتایج آخرین مطالعه استپس بیانگر این است که ۱۴.۲ درصد از جمعیت کشور به دیابت مبتلا هستند.
وضعیت ثبت اطلاعات بیماران دیابتی
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه ۶۰ درصد از جمعیت مبتلایان دیابتی کشور روند درمان خود را پیگیری میکنند، افزود: حدود ۸ میلیون دیابتی در کشور حضور دارند که از این تعداد فقط اطلاعات ۲ میلیون نفر در سامانهها ثبت شده است. معاونت بهداشت وزارت بهداشت نسبت به ثبت اطلاعات بیماران دیابتی که به مراکز درمانی دولتی و خصوصی مراجعه میکنند، اقدام میکنیم. بر اساس برنامهریزیهای انجام شده به شما وعده میدهم که اطلاعات ۹۰ درصد از بیماران دیابتی در سامانهها ثبت شود.
دیدگاه سازمان بهداشت جهانی در خصوص بیماری دیابت
معاون بهداشت وزیر بهداشت با بیان اینکه شاخصهای متعددی برای شاخصهای توسعهای در نظر گرفته شده، افزود: ریسکفاکتورها مانند میزان استعمال دخانیات، بیماریهای قلبیعروقی، دیابت و فشارخون از جمله مواردی هستند که برای بررسی شاخصهای توسعهای مورد بررسی قرار میگیرند. کاهش میزان ریسکفاکتورها به عنوان شاخصهای توسعه در نظر گرفته شده اما این موضوع برای دیابت لحاظ نشده است؛ بلکه ثابت ماندن نرخ شیوع این بیماری به عنوان شاخص توسعه در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه شیوع و بروز بیماری دیابت غیرقابل کنترل است، افزود: سازمان جهانی بهداشت بر این باور است که اگر کشورها بتوانند میزان بروز بیماری دیابت را کنترل کنند به کار بزرگی دستزدهاند.
پیشبینیهای بروز دیایت در جهان
رییسی درباره وضعیت رشد بیماری دیابت در جهان گفت: ایران در منطقهای قرار دارد که رشد بیماری دیابت در آن ۸۷ درصد گزارش شده است. میزان ابتلا به دیابت در برخی مناطق نیز ۱۳۴ درصد رشد کرده است. اگرچه ایران در منطقهای قرار دارد که میزان ابتلا به دیابت ۸۷ درصد رشد کرده اما میزان رشد ۸۷ درصدی در میان جمعیت ۷۳ میلیون نفری رخ داده در حالی که رشد ۱۳۴ درصدی این بیماری در میان جمعیت ۲۴ میلیون نفری اتفاق افتاده است.
وی افزود: اپیدمیولوژیستها نسبت به پیشبینی تعداد مبتلایان به بیماری دیابت در سال ۲۰۳۰ اقدام کردند و این پیشبینی در سال ۲۰۰۹ انجام شد. این پیشبینی بیانگر این بود که تعداد مبتلایان به دیابت در سال ۲۰۳۰، معادل ۴۳۸ میلیون نفر است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت افزود: سال ۲۰۱۲، در یک پیشبینی جدید اعلام کردند که در محاسبه پیشبینی گذشته اشتباه کردهاند و تعداد مبتلایان به این بیماری در سال ۲۰۳۰ به ۵۵۲ میلیون نفر میرسد. سال ۲۰۲۰، اپیدمیولوژیستها باردیگر اعلام کردند که در محاسبات خود اشتباه کردهاند و تعداد مبتلایان به دیابت به ۵۷۸ میلیون نفر در سال ۲۰۳۰ میرسد.
رییسی ادامه داد: سال ۲۰۲۱، اپیدمیولوژیستها در یک پیشبینی جدید اعلام کردند که تعداد مبتلایان به بیماری دیابت به ۶۴۳ میلیون نفر میرسد. تمام پیشبینیهای مربوط به دیابت دچار اشتباه شده و کمشماری در این زمینه صورت گرفته است. اپیدمیولوژیستها توانستهاند پیشبینیهای درستی درباره بسیاری از بیماریها داشته باشند اما این موضوع در ارتباط با دیابت صدق نمیکند و غیرقابل پیشبینی بودن از ویژگیهای دیابت است.
نقش خودمراقبتی در پیشگیری از دیابت
وی با بیان اینکه خودمراقبتی در پیشگیری از دیابت بسیار نقش دارد، تصریح کرد: موضوع خود مراقبتی در ارتباط با بیماری دیابت میبایست در کانون توجه قرار گیرد. اگر بتوانیم سطح اول مراقبتی را از خانههای بهداشت به خانههای افراد منتقل کنیم، به نحوی که افراد مراقبت از خود را جزو اولویتهای زندگی بدانند به کار بزرگی دست زدهایم. مسائل مانند چاقی، کمتحرکی و بیتحرکی، افزایش مصرف دخانیات و غذاهای پرکالری جزو مشکلات و چالشهای نظام سلامت هستند و خودمراقبتی باتوجه به این مسائل میبایست در کانون توجه قرارگیرد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره وضعیت میزان مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی در کشور گفت: متاسفانه میزان مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی در کشور ۲۰هزار نفر در سال است که ۶۰ درصد این افراد کمتر از ۴۵ سال دارند. اغلب افرادی که در حوادث ترافیکی جان خود را از دست میدهند زو جمعیت جوان کشور هستند و این در حالی است که موضوع جوانی جمعیت را در کانون توجه خود قرار دادهایم. کشور در مسیر سالمندی قرار گرفته است.
۲۰هزار مرگومیر ناشی از حوادث ترافیکی
رییسی درباره جامعه آماری میزان مرگومیرهای ناشی از حوادث ترافیکی در کشور گفت: بررسیها بیانگر این است که راکبانموتور سیکلتها ۲۲ درصد از مرگ و میرهای وادث ترافیکی را تشکیل میدهند. همچنین میزان سهم رانندگان سایر خودروها و عابران پیاده از مرگومیرهای حوادث جادهای به ترتیب ۲۴ و ۱۹ درصد است.
میزان مرگومیر منتسب به آلودگی هوا
وی با بیان اینکه آلودگی هوا از جمله عوامل موثر در بروز بیماری دیابت است، تصریح کرد: میزان مرگومیر سالانه ۳۶هزار تا ۳۷هزاز نفر است که ۷هزار نفر از این تعداد مربوط به شهر تهران است.
استفاده از تکنولوژی در دستور کار وزارت بهداشت
او با بیان اینکه آگاه سازی مردم با توجه به نقش عوامل گوناگون در بروز دیابت از اهمیت فراوانی برخوردار است، گفت: سازمانهای مردم نهاد در مسیر آگاهسازی مردم میتوانند به وزارت بهداشت بسیار کمک کنند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه استفاده از تکنولوژی سبب تحقق عدالت در سلامت میشود، افزود: به کارگیری تکنولوژی در حوزه سلامت میتواند سبب دسترسی افراد که در دورترین نقاط کشور حضور دارند به پزشکان پایتخت نشین شود.
وی ادامه داد: استفاده از تکنولوژیهای ساده مانند اپلیکیشنهای تلفنهای همراه میتواند به ثبت اطلاعات بیماران دیابتی کمک کند. به طور مثال، فرزندان خانوادهها میتوانند چهار نوبت در سال نسبت به اندازهگیری قند خون والدین خود اقدام کنند و در اپلیکیشنی ج که برای این موضوع طراحی شده ثبت کند تا مراقبان سلامت نسبت به ثبت اطلاعات افراد اقدام کنند.
رییسی با بیان اینکه سند «کنترل و پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر» در سال ۹۴ انجام شد، افزود: پیش از دوران کنونی، هنگامی که در وزارت بهداشت حضور داشتم در زمینه بیماری دیابت به اقدامات ریشهای دست زدیم. وزارت بهداشت در زمینه کنترل و پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر در آن بازه زمانی به اقدامات ارزشمندی دست زد و جزو کشورهای پیشرو در زمینه کنترل و پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر بود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت افزود: امیدوارم بتوانیم سند کنترل و پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر را احیا کنیم؛ چرا که از اهمیت فراوانی برخوردار است.
وی با بیان اینکه یکی از سیاستهای وزارت بهداشت در دوره کنونی ثبت اطلاعات بیماران دیابتی است، اظهار کرد: «تشکیل کمیته ملی بیماریهای غیر واگیر»، «استفاده از تکنولوژی» و «استفاده از ظرفیت مردم» جزو برنامههای وزارت بهداشت در دوره کنونی است.
پایان خبر گزارشگر آی تی
استفاده از تکنولوژی سبب تحقق عدالت در سلامت میشود
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "استفاده از تکنولوژی سبب تحقق عدالت در سلامت میشود" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "استفاده از تکنولوژی سبب تحقق عدالت در سلامت میشود"، کلیک کنید.