درمان اختلالات خواب مهم اما دور از دسترس/ راه اندازی کلینیک خواب گران تمام می‌شود

گزارشگر آی تی گزارش می‌دهد؛

درمان اختلالات خواب مهم اما دور از دسترس راه اندازی کلینیک خواب گران تمام می‌شود

رئیس کمیته پزشکی خواب انجمن بیهوشی ایران با اشاره شیوع بالای اختلالات خواب در دنیا و کشور ما، گفت: گرانی راه اندازی یک کلینیک خواب و پوشش ناکافی بیمه موجب شده تا دسترسی مردم برای درمان اختلالات خواب کم باشد.

گروه سلامت خبرگزاری گزارشگر آی تی- حسین دزفولی؛ گاهی اوقات، سرعت زندگی مدرن به سختی به شما فرصت توقف و استراحت می‌دهد و در چنین شرایطی شاید خواب خوب شبانه همانند یک رویا به نظر برسد.

خواب به اندازه رژیم غذایی و ورزش برای سلامتی مهم است و بر اساس متون علمی خواب یک عنصر کلیدی برای حفظ سلامت فیزیکی و البته روانی افراد محسوب می‌شود و خواب ناکافی در طول زمان می‌تواند خطر ابتلا به مشکلات سلامتی مزمن را افزایش دهد.

خواب یک عنصر کلیدی برای حفظ سلامت فیزیکی و البته روانی افراد محسوب می‌شود.

اختلالات خواب از آن دسته بیماری‌ها است که در جهان امروز و همچنین کشور ما شیوع بالایی دارد، اما به دلیل ناآگاهی کم جامعه معمولا افراد در مراحل پیشرفته و وخیم به بیمارستان‌ها مراجعه می‌کنند.

متاسفانه پزشکان و پرستاران ما نیز در این زمینه از آگاهی کافی برخوردار نیستند و تنها تعداد محدودی فوق تخصص پزشکی خواب در کشور در عمر کوتاه آن در آموزش پزشکی کشور تربیت شده اند؛ نبود یک دستورالعمل جامع و بومی مناسب برای درمان و پیشگیری از این اختلال و نیز عدم الویت به این دسته از بیماری‌ها از سوی مقام‌های مسئول نیز از چالش‌های این حوزه هستند که در نهایت دسترسی به درمان مناسب و استاندارد را در غالب نقاط کشور خصوصا در استان‌های محروم را برای مردم سخت کرده است.

شهرام صمدی؛ رئیس کمیته پزشکی خواب انجمن بیهوشی ایران در گفت‌وگو با گزارشگر آی تی اظهار کرد: اولین دوره فلوشیب پزشکی خواب در سال ۱۳۹۲ در دانشگاه علوم پزشکی تهران راه اندازی شد و در حال حاضر ۸۵ نفر دانش آموخته پزشکی خواب در کشور فعالیت دارند که از این تعداد تنها ۱۸ نفر از تخصصین بیهوشی پا به این عرصه گذاشته اند و مابقی از سایر رشته‌ها وارد شده اند.

وی بیان اینکه متخصصین نورولوژی، «گوش و حلق و بینی»، طب کار، روان پزشکی، داخلی و بیهوشی می‌توانند، فلوشیب پزشکی خواب را انتخاب کنند، افزود: تعداد کلینیک‌های خواب در کشور کم است و مهم‌ترین دلیل آن گران بودن راه اندازی این کلینیک‌ها است.

این استاد بیهوشی و فلوشیب پزشکی خواب ادامه داد: در کلینیک‌های خواب از دستگاه‌هایی استفاده می‌شود که گران قیمت هستند، در برخی از آنها الکترود‌هایی از جنس طلا استفاده شده که باعث افزایش قیمت آنها می‌شود. علاوه بر تجهیزات، برای راه اندازی کلینیک خواب لازم است فضای فیزیکی وسیعی در اختیار باشد مثلا یک صد متر مربع برای یک یا دو نفر، چون بیمار در فضایی ایمن باید بخوابد.

بیخوابی، آپنه‌های انسدادی، خواب آلودگی حین روز، اختلالات حرکتی حین خواب، اختلالات ریتم شبانه روزی «خواب و بیداری» و پرخوابی انواع اختلالات خواب هستند

صمدی گفت: بیخوابی، آپنه‌های انسدادی، خواب آلودگی حین روز، اختلالات حرکتی حین خواب، اختلالات ریتم شبانه روزی «خواب و بیداری» و پرخوابی انواع اختلالات خواب هستند و مردم می‌توانند با این نشانه‌های به کلنیک خواب مراجعه کنند، اما متاسفانه جامعه از خدماتی که در کلینیک‌های خواب ارائه می‌شود، بی اطلاع هستند و رسانه‌های جمعی می‌توانند در این مورد کمک کنند.

وی یادآور شد: در منابع مختلف عدد‌های مختلف از میزان ابتلا به اختلالات خواب در کشور گفته شده، اما خیلی دقیق نیستند به خاطر اینکه روش‌های غربالگری در ایران روش‌های درستی نیستند. برخی منایع از ۳۰ درصد، برخی ۸ تا ۱۶ درصد و حتی در برخی منابع ۴۴ درصد هم گفته شده، اما هیچ کدام قابل قضاوت نیستند، اما می‌دانیم از نظر «خرو پف» و آپنه‌های انسدادی حین خواب وضعیت بدتری نسبت به سایر کشور‌های دنیا داریم.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه آزمایش‌های خواب از حدود ۲ تا ۱۲ میلیون تومان هزینه دارند، افزود: متأسفانه، پیشگیری و درمان اختلالات خواب تحت پوشش کامل شرکت‌های بیمه نیست با این حال، این سیاست به سمت افزایش پوشش بیمه در حال تغییراست.

وی گفت: در کلینیک‌های خواب ابتدا شرح حال بیمار گرفته شده و معاینه بالینی انجام می‌شود؛ پرسشنامه خودآزمایی وقفه تنفسی (stop-bang) نیز برای تشخیص علت بیماری که در کلینیک‌های خواب سراسر دنیا در حال استفاده است، بسیار کاربرد است، فرآیند ثبت چرخه «خواب و بیداری» بیمار و استفاده از دست بند‌های مچی هوشمند برای ثبت وضعیت بیماردر طول هفته، آزمایش چند پارامتری PSG برای ثبت عملکرد اعضا و سیستم‌های بدن انسان از دیگر اقدامات تشخیصی هستند که کلینیک‌های خواب انجام می‌شوند.

صمدی اضافه کرد: آزمایش‌های چندگانه خواب شامل نوار مغز، عصب و عضله، الکترواکولوگرافی برای بررسی وضعیت شبکیه چشم و .. نیز معاینه‌های غیرتهاجمی هستند که به پزشکان اجازه می‌دهد تا هنگام خواب، بیمار را تحت نظر بگیرند تا ببینند در مغز و بدن او چه اتفاقی می‌افتد.

درمان اختلالات خواب مهم اما دور از دسترس/ راه اندازی کلینیک خواب گران تمام می‌شود

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "درمان اختلالات خواب مهم اما دور از دسترس/ راه اندازی کلینیک خواب گران تمام می‌شود" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "درمان اختلالات خواب مهم اما دور از دسترس/ راه اندازی کلینیک خواب گران تمام می‌شود"، کلیک کنید.